Breda is een gezellige, creatieve en gastvrije stad waar iedereen, met of zonder beperking van harte welkom is. Een mooi statement, maar hoe breng je zoiets in de praktijk? Wij zijn ePublic Solutions en samen met Localyse en Jstack (onderdeel van de Cronos Groep) mogen wij een bijdrage leveren aan het verder verbeteren van de toegankelijkheid van de binnenstad van Breda, ook voor mensen met een zichtbare of niet zichtbare beperking. Wij zijn verheugd hieraan invulling te mogen geven omdat inclusie, digitalisering én Breda ons na aan het hart liggen. Ik ben namens de drie partijen aangesteld als projectleider en vertel in dit artikel iets meer over hoe wij dit samen met bewoners, ondernemers en publieke instellingen van Breda willen doen.
Inclusief toegankelijk digitaliseren?
Inclusieve toegankelijk betreft het mogelijk maken voor eenieder om zorgeloos te genieten van alles wat Breda te bieden heeft. Hoe kan digitalisering hieraan bijdragen? Digitalisering is eigenlijk niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken; bijna iedereen is in het bezit van een computer, tablet of smartphone. We gebruiken deze middelen ook steeds vaker als we een bezoek afleggen aan winkels, horeca, musea etc.. Mensen met een beperking komen dan vaak tot schrikbarende conclusies. Is mijn bestemming rolstoeltoegankelijk, kan ik met een visuele beperking makkelijk en veilig met het openbaar vervoer reizen, kan ik onderweg snel naar een toilet als dat nodig is? Als dat niet teruggezien wordt, is de kans groot dat een bezoek wordt uit- of afgesteld. Een gebrek aan digitale inclusieve toegankelijkheid houdt direct verband met het daadwerkelijk bezoeken van Breda. Het loont dus om het nodige te verbeteren op het gebied van digitale inclusieve toegankelijkheid.
Wat gaan we doen?
Dit jaar starten we met een pilot, waarna de resultaten uitgebreid worden geëvalueerd. In deze pilotfase werken we aan twee concrete zaken. Ten eerste gaan we ondernemers in de binnenstad vanaf maart helpen hun digitale vindbaarheid te verbeteren. Wij doen dit o.a. door het organiseren van online webinars waarin we voorbeelden, tips en hulpmiddelen geven hoe zij hun bedrijf op een inclusief toegankelijke manier vindbaar kunnen maken. Eenvoudig, gratis en met behulp van laagdrempelige tools zoals Google-mijn-Bedrijf. Ten tweede helpen we bij het verbeteren van de digitale inclusieve toegankelijkheid van de Singelloop dit jaar, voor zowel deelnemers als toeschouwers. Wij doen dit door het toevoegen van extra functionaliteiten in de al bestaande kanalen zoals ‘Bredasesingelloop.nl’ en ‘Bredamarketing.nl’.
Wat levert het op?
Wij geloven dat we met onze dienstverlening een win-win-win kunnen realiseren. Ondernemers worden ondersteund om digitale middelen dusdanig in te zetten, dat zij beter vindbaar zijn en daardoor ook kansrijker voor meer klandizie. Tegelijk worden de ondernemingen digitaal inclusief toegankelijk, waardoor mensen met of zonder beperking kunnen zien dat en op welke wijze zij welkom zijn. En natuurlijk dragen wij hiermee ook bij aan een inclusief toegankelijke binnenstad van Breda. Tijdens de Singelloop is straks eenvoudig en snel te vinden waar de dichtstbijzijnde (openbare) toiletten, EHBO posten of zitbanken zijn en worden deelnemers en toeschouwers ook geholpen bij het zoeken naar geschikte routes naar/van het evenement en aanmoedigingsplekken langs het parcours.
Inclusie begint met inclusie…
Wij zijn van mening dat echte inclusie alleen tot stand komt, als je begint met een inclusief team. Daarom hebben wij mensen met en zonder beperkingen gevraagd ons te adviseren bij het zoeken naar oplossingen, door zitting te nemen in een klankbordgroep. In deze pilotfase is deze klankbordgroep nog beperkt in omvang, waaronder mensen met een visuele beperking of die slecht ter been zijn, maar bij gebleken succes wordt dit zeker uitgebreid.
De voorbereidingen zijn in volle gang en het enthousiasme neemt alleen maar toe, maar we realiseren ons dat we tegen dingen zullen aanlopen die beter moeten en kunnen. Een brede feedback, ook van u, helpt daar zeker bij en daar staan wij absoluut voor open. Wij zijn ons ervan bewust dat er nog veel te doen valt op weg naar een volledig inclusief toegankelijke samenleving, dat gaat natuurlijk veel verder dan alleen digitalisering. Maar wij hebben de overtuiging dat wij met deze activiteiten een waardevolle bijdrage kunnen leveren en zullen ons hier de komende tijd ten volle voor inzetten!
Namens ePublic Solutions, Localyse en Jstack,
Humphrey Revius (h.revius@epblc.nl)