Netwerkbijeenkomst Platform Breda Voor Iedereen tijdens Special Olympics.
Op de dag dat het Nederlands elftal de eerste EK-wedstrijd tegen Polen won, vond in Breda de finale plaats van de Special Olympics. Het Platform Breda Voor Iedereen vond het een mooie gelegenheid om partners en andere relaties te ontvangen op het complex van Sprint waar deze dag 260 sporters met een verstandelijke beperking om de medailles streden.
Hoofdgast was de in de jaren tachtig wereldberoemde atlete Nelli Cooman. Zij vertelde honderduit over haar leven en loopbaan. Twee keer wereldkampioen, zes keer Europees kampioen en vijftien keer Nederlands kampioen. Tweemaal Olympische Spelen en een wereldrecord op de 60 meter.
Nelli vertelde dat ze in haar jeugd nog nooit van het woord atletiek had gehoord. “Atletiek was ook zo saai in die tijd”, bekende ze. Tegenwoordig heeft ze eigenlijk gewoon een hekel aan lopen, laat staan hard. “Ik wandel nog af en toe maar niet van harte. Ik heb een hekel aan lopen, zelfs bij het boodschappen doen”, aldus de voormalige hardloopster.
In 1987 werd ze ambassadeur van de gehandicaptensport. Ze had en heeft een zwak voor sporters met een beperking. “Ik was ontroerd. Ik kreeg kippenvel toen ik deze echte sporters bezig zag. Dit zijn mijn toppers die hier aan het werk zijn. Zij zijn míjn nationaal elftal!”
Vervolgens ging organisator Wouter Schelvis in gesprek met Nelli Cooman, wethouder Eddie Förster en de kersverse voorzitter van het Platform Breda Voor Iedereen, Jos Koniuszek, nog altijd de snelste Bredanaar op de marathon.
Wethouder Förster was blij met het evenement in ‘zijn’ stad. “We zijn hier 2,5 jaar geleden aan begonnen. Vrijdag was de opening met 9000 mensen in Breepark. Ik ben enorm trots op deze Special Olympics. Breedtesport heeft onze topprioriteit. Wij willen iedereen mee laten doen. Het is gezond en het geeft vriendschappen.”
Koniuszek is sinds kort de voorzitter van de netwerkclub Platform Breda Voor Iedereen. “Wij maken ons sterk voor toegankelijkheid voor iedereen. Mensen met beperkingen ondervinden nog te veel problemen. Onze ambitie is om in 2030 de meest toegankelijke stad van Europa te zijn”, aldus Koniuszek.
Na de lunch begaven de tientallen gasten zich naar de baan om de sportieve verrichtingen te volgen.