“Rolstoel Roadmovie” wordt 15, 22 en 29 mei 2019 uitgezonden om 20:25 uur op NPO2.

Hoe ziet Europa eruit door de ogen van mensen met een lichamelijke handicap? Om een antwoord te krijgen op die vraag maakt filmmaker Mari Sanders, die als gevolg van Cerebrale Parese afhankelijk is van een rolstoel, een ongewone reis door Europa. In de EO-documentaireserie ‘Rolstoel Roadmovie’ reist hij kriskras over het continent: van Italië naar Zweden en van Engeland tot Bulgarije. De driedelige serie zit boordevol ontwapenende ontmoetingen en toont steeds weer de universele kracht van doorzettingsvermogen.

Rolstoel Roadmovie: hoe toegankelijk is Europa?
“In een rolstoel zitten heeft één groot voordeel, je bekijkt de wereld letterlijk en figuurlijk op een andere manier”.
Aan het woord is Mari Sanders, een filmmaker die als gevolg van cerebrale parese afhankelijk is van een rolstoel. In zijn originele documentaireserie “Rolstoel Roadmovie” laat hij iedereen zien hoe toegankelijk Europa is voor de gehandicapte medemens. Voor het relaas van zijn ongewone roadtrip, stem je af NPO2. Het drieluik wordt door de EO uitgezonden op 15, 22 en 29 mei 2019, aanvangstijdstip telkens om 20.25 uur.

Ontwapenende en ontluisterende roadmovie
Toegankelijkheid… Het VN-Verdrag staat bol van de mooie woorden, initiatieven en voornemens. Er is een groots streven naar eenheid, gelijkwaardigheid en gedeelde menselijke waarden. Maar wat is er nu écht al concreetKon je maar eens een dag als mij leven, dan zou je zelf eens aan den lijve ondervinden hoe het is om in een rolstoel te zitten”. Wel, nu kun je ook eens de docu-serie “Rolstoel Roadmovie” tippen.

In deze ongewone roadmovie trekt Mari Sanders per rolstoel kriskras door Europa op zoek naar wat ons verbindt en verdeelt. Hij laat op een ontwapenende maar soms ook confronterende manier zien hoe toegankelijk Europa is vanuit het perspectief van mensen met een lichamelijke handicap. Hij reist zelf overal in Europa rond en gaat op zoek naar verhalen van mensen met een handicap die er wonen. Hoe is het bijvoorbeeld om te werken, leven, naar school te gaan, een hobby uit te oefenen in Italië, Bulgarije, Griekenland, Engeland of Zweden? Kortom: hoe gaan verschillende landen in één Europa om met hun gehandicapte inwoners? En wat zegt dat over een samenleving?

Toegankelijk Europa
De EO-documentaireserie toont aan dat hoe mooi het streven naar een toegankelijk en inclusief Europa ook is, de praktijk vaak weerbarstig is. Zo zelfstandig mogelijk leven is voor mensen met een fysieke handicap jammer genoeg vaak nog een dagelijkse strijd. En dan toch is er ook altijd weer de universele kracht van doorzettingsvermogen. De docu-serie van Mari Sanders is de eerste die de Europese samenleving portretteert, gezien door mensen met een lichamelijke handicap.

“Rolstoel Roadmovie” wordt uitgezonden op 15, 22 en 29 mei 2019. Deze data zijn niet geheel toevallig, omdat in Europa van 23 tot en met 26 mei (in Nederland is dat op 23 mei) de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Wanneer je jouw stem uitbrengt, kun je rechtstreeks jouw vertegenwoordiging in de Europese Unie kiezen.

Mari Sanders
Rolstoel Roadmovie” is zeker niet de eerste film van Mari Sanders. In 2016 stelde hij met de documentaire “80% ongeschikt” het morele dilemma dat sommige gehandicapten voelen met de combinatie handicap en werk aan de kaak. Eerder verschenen ook “Rue des Invalides” (2012), Sync (2013) en Daan Durft (2014) van zijn hand.

NieuwsberichtenRolstoel Roadmovie, zet het in je agenda!