Mensen met een beperking vinden het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om online zelfstandig hun praktische zaken te regelen. Dat staat in een jaarlijks rapport van het College voor de Rechten van de Mens. Slechts zes procent van de ruim 9000 overheidssites en mobiele apps is toegankelijk voor deze groep en dat vindt het College zorgelijk.
Vooral in de zorg, het onderwijs en de bankensector wordt het hun moeilijk gemaakt. Ingewikkeld taalgebruik, het ontbreken van ondertiteling bij video’s en formulieren die niet zonder muis ingevuld kunnen worden, zijn een aantal obstakels waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Daardoor kunnen ze websites en apps van zorg- en onderwijsinstellingen en banken niet goed bedienen en lezen.
Omdat steeds meer bankfilialen sluiten, kunnen mensen met een beperking ook niet meer naar een bankkantoor als ze online hun financiële zaken niet kunnen regelen. Daardoor zijn ze afhankelijk van hulp van anderen. Volgens het College kunnen 2,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder hun bankzaken niet zelfstandig regelen.
Aantasting van autonomie
“Dit tast hun autonomie aan”, zegt interim voorzitter van het College Nico Schrijver. “De overheid moet extra stappen zetten om ervoor te zorgen dat zij volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving, net als ieder ander.”
Om de digitale wereld toegankelijker te maken, zouden mensen met een beperking betrokken moeten worden bij de wetgeving daarover. Daarnaast moet de overheid volgens het College erop toezien dat overheidsinstellingen zich ook houden aan de eigen regels.
Nederland heeft in 2016 een VN-verdrag ondertekend met afspraken over de toegankelijkheid van online informatie en diensten voor mensen met een beperking. Naar aanleiding van dat verdrag heeft de regering een plan opgesteld uiterlijk in 2040 te voldoen aan dat verdrag. Het College roept in het rapport onze regering ook op om de doelen in dat plan concreter te maken.
Sinds 2018 moet Nederland van de Europese Unie overheidssites toegankelijk voor iedereen maken. Vanaf 2025 geldt de maatregel ook voor sites van bedrijven.
Bron: NOS