Door Stef van de Weerd.
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor toegankelijkheid in Breda. Dat werd – niet voor niets – bekroond met de Access City Award in 2019. Er is een toegankelijkheidsfonds gekomen en er kwam meer aandacht voor toegankelijkheid in het brede beleid van de gemeente. Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen van Breda Gelijk gevraagd om mee te denken over de inrichting van de stad. Zo zijn de geplande trappetjes langs de Nieuwe Mark veranderd in hellingbanen zodat iedereen straks mee kan doen.
Nog niet alles gaat goed. Vaak wordt er simpelweg niet goed nagedacht, of wordt vergeten om rekening te houden met toegankelijkheid voor iedereen. Rekening houden met toegankelijkheid is op dit moment vooral vrijblijvend. Een voorbeeld zijn feestjes en uitgaan in de stad. Als je rolstoelafhankelijk bent, kun je vaak niet meedoen doordat voorzieningen niet toegankelijk zijn en er bijvoorbeeld geen passende toiletvoorzieningen zijn.
Die vrijblijvendheid moet er zo snel mogelijk af wat mij betreft. Bij vergunningen en inrichting van de stad moet de gemeente toetsen op toegankelijkheid. De huidige normen zijn daarvoor onvoldoende.
Er zijn wel ‘toegankelijke’ normen (ITS2020), maar die zijn niet verplicht. De gemeente zou haar nek best iets meer mogen uitsteken. Ja maar, ja maar, ja maar…. dat kost geld, dat kan niet zo maar, daar gaan we niet over et cetera. Veel gehoorde reacties. Laten we onze energie steken in hoe het wel kan.
In de Verenigde Staten houden ze niet van betutteling en heeft de overheid een veel kleinere rol.
Toch is daar de fysieke toegankelijkheid beter geregeld. Al in 1968 is daar toegankelijkheid in de wet vastgelegd. Wij lopen daarin echt achter. Ik zou willen dat we die achterstand de komende jaren gaan inlopen. Want iedereen moet mee kunnen doen!
Hoe simpel kan het soms zijn