Het stond al een half jaar in de agenda van eenieder die interesse heeft voor het thema toegankelijkheid. Met rood omcirkeld was woensdag 9 oktober een dag om vrij te houden. Dat bleek terecht. Deze dag – midden in de Week van de Toegankelijkheid – zal nog dikwijls genoemd worden. Niet alleen omdat het één van de Bredase activiteiten in de Week van de Toegankelijkheid betrof, maar veel meer als de dag waarop het winnen van de Access City Award gevierd werd.

Waalse Kerk
Inspelend op het thema Vrijetijdsbesteding (Natuur & Cultuur) werd ’s middags een gevarieerd programma aangeboden in de historische Waalse Kerk bij het Begijnhof. Door interessante inleiding van Dieuwert Berden, Barbara Putters en Agnes Vugts werd de volle zaal geboeid. Na deze thematische bijeenkomst over de mogelijkheden om cultuur goed toegankelijk te maken werd een wandeling gestart. De wandeling, waarin door Barbara Putters veel humoristische anekdotes werden aangereikt, eindigde bij de Rooi Pannen.

Op deze voormalige Seelig Kazerne werd de groep opgevangen door 19 studenten van deze opleiding. Allen waren twee weken eerder geschoold door Breda Gelijk en Zet om deze dag als ‘toegankelijke host’ te kunnen optreden. Dat lukte geweldig. Na de maaltijd werd het avondprogramma gestart. Een avond volledig in het teken van de viering van de ACA 2019. Tijdens de maaltijd werd een interessante lezing verzorgd door Harold van den Broek. Hij is verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de Nieuwe Mark en dat maakte hij door woord en film duidelijk. Hij ontving vanuit de zaal diverse tips, maar ook complimenten voor deze inclusieve aanpak.

Toegankelijkheidsakkoord
Het podium werd daarna omgebouwd tot ‘tekentafel’. Op een groot bord stonden al 18 hokjes voorgedrukt met evenzoveel namen van organisaties er bij. Dit tekenmoment onder leiding van wethouder Miriam Haagh is ook een grote stap in de richting van een nog toegankelijkere stad. Nadat de gemeente Breda als eerste de handtekening had gezet, volgden de vele andere organisaties. Spontaan werden nog drie extra handtekeningen verzameld waardoor dit al op de startavond een echt groeidocument werd. Met deze ondertekening verplicht ieder zich om uiterlijk in 2030 alle mogelijke inspanningen te hebben gepleegd om van Breda een inclusieve stad te maken. We gaan daarover jaarlijks aan elkaar verantwoording afleggen. De komende maanden gaan we nog meer handtekeningen verzamelen.

Een voorbeeld van het volledige Toegankelijkheidsakkoord kunt u hier downloaden.

NieuwsberichtenWoensdag 9 oktober historische dag voor toegankelijkheid